De werkzaamheden van toezichthouders worden voor de loonheffingen beschouwd als een fictief dienstverband. Daarom is het schoolbestuur verplicht de beloning aan toezichthouders te (laten) verlonen. Begin februari hebben wij al aangekondigd dat de staatssecretaris van Financiën voornemens is de fictieve dienstbetrekking voor commissarissen en toezichthouders op korte termijn te willen afschaffen. Deze afschaffing heeft een direct verband met de inwerkingtreding van de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (WDBA) per 1 mei 2016. Inmiddels is bekend geworden dat de fictieve dienstbetrekking voor commissarissen en toezichthouders definitief wordt afgeschaft. Per 1 mei 2016 kan al worden geopteerd voor deze afschaffing.
De gevolgen kunnen als volgt worden samengevat:
Indien de toezichthoudersbeloning op dit moment wordt verloond, dan heeft u een keuze tussen de volgende opties:
Let op! Als u er voor kiest om de fictieve dienstbetrekking te beëindigen, dan dient de toezichthouder de premie zorgverzekeringswet zelfstandig af te dragen. In de situatie tot 1 mei is het schoolbestuur verplicht deze bedragen af te dragen. Als de toezichthouder nog niet aan de maximale bijdrage zorgverzekeringswet komt met zijn of haar inkomsten, dan kan dit negatieve gevolgen hebben voor de uiteindelijke netto vergoeding van de toezichthouder.
Om de fictieve dienstbetrekking voor de periode 1 mei 2016 tot 1 januari 2017 achterwege te kunnen laten, is het nodig dat zowel de toezichthouder als het bevoegd gezag, hiermee instemmen. Het is daarom van belang om hierover in gesprek te gaan en af te wegen of het afzien van een fictieve dienstbetrekking voordelig is. Het afzien van een fictief dienstverband per 1 mei 2016 hoeft namelijk niet altijd fiscale voordelen op te leveren. Daarnaast is vaak de loonadministratie al opgestart voor 2016 met de daarbij behorende kosten.
Tip! Als de toezichthouder zijn of haar vergoeding declareert vanuit een eigen B.V., is het in de meeste gevallen wel voordelig om te kiezen de fictieve dienstbetrekking af te schaffen.
Welke acties voor het bevoegd gezag van belang zijn hangt af van de specifieke feiten en omstandigheden. Zo zien wij in de praktijk situaties voorbij komen waarbij de verloning van toezichthouders niet heeft plaatsgevonden. Daarnaast kunnen belangen van de individuele toezichthouders verschillen. Ook bij het aanstellen van nieuwe toezichthouders, bijvoorbeeld bij de start van het nieuwe schooljaar, zal een keuze moeten worden gemaakt over de wijze van verloning.
Wij helpen u graag bij het bespreken van deze fiscale afwegingen en het adviseren over de meest wenselijke keuze in uw situatie.
Wilt u reageren of meer informatie?